c1 cafeteria | Cafeteria 2024 | Hírek, újdonságok | Vállalat
egymindenkinek
c1 bejelentkezés
Idén a SZÉP kártya magabiztosan az élre tört, továbbra is meghatározók az étkezésre felhasznált juttatások, de erősödtek az egyéb célú juttatások
 
2012. április 13.

A c1 cafeteria idén is elkészítette az egyes béren kívüli juttatások népszerűségére vonatkozó elemzését. A több, mint 30 000 munkavállaló nyilatkozata alapján készült adatok szerint 2012-ben a SZÉP kártya közel 28% részesedéssel a legnépszerűbb, az új Erzsébet utalvány az ötödik helyen kezdett, és csak viszonylag szerény 3,6%-os részesedést ért el a korábbi évek vezető juttatásának számító melegétel utalvány, amely idén már nem adható kedvezményes adózás mellett.

A 2012-es évben gyökeresen megváltozott a béren kívüli juttatások szabályozása. Az ilyen juttatások közterhe (a törvényben meghatározott értékhatárokon belül) 19,04%-ről 30,94%-ra növekedett. Megjelent a három pénzintézet által forgalmazott SZÉP kártya három alszámlával (vendéglátás, szállás és szabadidő), amelyeken a munkáltató együttesen legfeljebb évi 450 000 Ft értékű kedvezményes adózású juttatást biztosíthat a dolgozói részére. Az étkezésekhez használható fel az új Erzsébet utalvány is, amelyet a munkáltató kedvezményesen havi 5000 Ft értékhatárig adhat. Ugyanakkor megszűnt az üdülési csekk és az internet-támogatás adókedvezménye.

A 2012-es évben nem változtak az iskolakezdési támogatás, a helyi közlekedési bérlet, az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár, az iskolarendszerű képzés juttatásainak szabályai. Ugyancsak változatlan feltételekkel és ráadásul adómentesen biztosíthatók a sporteseményre szóló belépő, a számítógép használatba adása, a lakáscélú támogatás, illetve a kockázati életbiztosítás, valamint idén már a betegbiztosítás is.

A c1 cafeteria idén is megvizsgálta, hogy az év eleji cafeteria nyilatkozatok során miképpen alakult az egyes béren kívüli juttatások népszerűsége. A felmérés a c1 cafeteria szoftverben nyilvántartott több, mint 30 000 munkavállaló cafeteria nyilatkozata alapján készült. A felhasznált mintában megtalálhatók budapesti és vidéki kis- közepes- és nagyvállalatok, valamint számos intézmény.

Béren kívüli juttatást a munkáltató egységes formában is adhat a dolgozóinak, jelen elemzés azonban a béren kívüli juttatások cafeteria rendszerben történő választása alapján, a dolgozók által igényelt juttatások értékének felösszegzésével készült. Így az elemzés eredményei a juttatások dolgozók általi preferenciáit tükrözik, nem pedig a munkáltatók elképzeléseit.
A SZÉP kártyák az élen, a melegétel utalvány drasztikusan visszaszorult

Az elemzés eredményéből kitűnik, hogy az új szabályozás teljesen felborította a korábban megszokott népszerűségi sorrendet. Míg tavaly még a három francia szolgáltató által forgalmazott melegétel juttatás dominálta piacot, idén ez a cafeteria elem drasztikusan visszaesett, és a vezető pozíciót a SZÉP juttatások vették át.

 A hagyományosan ranglistás egészségpénztári, nyugdíjpénztári és a helyi közlekedést támogató juttatások idén is a legnépszerűbb elemek közé tartoznak, sőt az egészségpénztári juttatások tavalyhoz képest 50%-al erősödtek, és kevéssel maradnak csak le a SZÉP kártyáktól. Helyi közlekedési bérleteket is érezhetően nagyobb mértékben igényeltek idén, mint tavaly. Az sem meglepő természetesen, hogy idén az Erzsébet utalvány is bekerült a legnépszerűbb juttatások körébe, mégpedig a lista ötödik helyén. Nagy vesztesként a melegétel utalvány viszonylag szerény 3,6%-os részesedéssel a hatodik helyre szorult.

Bár az adómentes juttatások „adóelőnye” 2012-ben jelentősen nőtt, ezek a juttatások idén is csak elenyésző népszerűséget tudtak szerezni, egyelőre továbbra is rétegjuttatásnak tekinthetők.

Tavaly a juttatások több, mint 97%-át az öt legnépszerűbb juttatás adta, idén a SZÉP kártya és az Erzsébet utalványok megjelenésével, valamint az Üdülési csekk megszűnésével már hat igazán népszerű juttatásról beszélhetünk, ezek idén hasonló együttes részesedést értek el, mint tavaly az ötök.

Ha a juttatásokat a felhasználás célja szerint vizsgáljuk meg, akkor az is kiderül, hogy az elmúlt években a többi juttatást fokozatosan háttérbe szorító étkezés szerepe továbbra is meghatározó, mégis idén ennek aránya 30% közelébe mérséklődött, cserébe viszont az egészségpénztár és a helyi közlekedés jelentősebben, az üdülés/szabadidő juttatások pedig mérsékelten erősödtek.


A SZÉP alszámlák megoszlása is az étkezések elsődlegességét tükrözi, hiszen a vendéglátás alszámlára érkezett a SZÉP juttatások több, mint fele (56%). Sőt, ezt a szegmenst a gyakorlatban tovább növelheti a 28%-os arányt képviselő szálláshely egy része is, mivel az a szálláshelyen való étkezésre is felhasználható.
 


A cikket felhasználták vagy átvették:
http://www.figyelo.hu/hetilap/20120509/akik_eletben_maradtak/
http://hvg.hu/kkv/20120418_c1_cefetria_vizsgalat
http://www.gazdasagiradio.hu/cikk/76875/
http://www.napi.hu/ado/felborult_a_cafeteria-piac.517373.html
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/enni_akarunk.html
http://www.magyarhirlap.hu/index.php?akt_menu=16&hir_id=249449&r_id=5
http://www.hrportal.hu/hr/ime-az-ev-legnepszerubb-cafeteria-juttatasai-20120424.htmlrequest demo blank request demo

request demo request demo
© 2004 - 2024 Codebase Kft.
Codebase Kft. 1037 Budapest, Bokor utca 15. | Tel.: +36 1 436 7510 | Fax.: +36 1 436 7511 | info@c1c.hu
Oldaltérkép | Adatvédelem