c1 cafeteria | Cafeteria 2024 | Hírek, újdonságok | Vállalat
egymindenkinek
c1 bejelentkezés

Frissítve: 2013. január 15

A kedvezményes adózású juttatások terhei

Az év vége felé közeledve mindig izgalommal várjuk az SZJA törvény változtatásának tervezetét, amely meghatározza többek közt a cafeteria juttatások lehetőségeit is. És izgalomban ezúttal sem volt hiány, hiszen a tervezet első változata szerint a kedvezményes módon adható juttatások EHO-ját a 2012 évi 10%-ról 27%-ra emelték volna. Ha a tervezetet elfogadták volna, akkor az minden bizonnyal a cafeteria juttatások lassú, de biztos végét jelentette volna.
 Ehhez képest szerencsésnek mondható az a végleges változat, amely szerint az EHO csak 14%-ra növekedett. Így a kedvezményes adózású juttatások adó és járulékterhe összesen 35,7%, mert a kifizetőnek a juttatás értéke 1,19-szerese után kell 16% SZJA-t és 14% EHO-t megfizetnie.

Nem változott az a szabály, mely szerint a kedvezményes juttatások csak legfeljebb évi 500 000 Ft értékben vehetőek igénybe, az a fölötti rész normál adózású (51,17% teherrel).

Mint ismeretes 2013-ban a bérkifizetés esetében a kifizető oldalán 28,5%, majd a munkavállaló oldalán 34,5% teherrel kell számolni, így ezek együtt még mindig jelentősen magasabb elvonást jelentenek, mint a 2013 évi 35,7%-os kedvezményes teher.

Az alábbiakban a juttatási kínálatban, illetve az azokhoz tartozó szabályokban történt változásokat tekintjük át.


Adhatók-e normál adózással továbbra is a hagyományos étkezési jegyek?

 Gyakran hangzik el ez a kérdés az idén az évváltás környékén. Nem véletlenül, hiszen az új szabályozás nyomán kicsit összekuszálódtak a szálak.
A hagyományos utalványszolgáltatók étkezési utalványait 2012-ben normál adózással gond nélkül tudtuk mindenféle étkezéssel kapcsolatos dologra, így fogyasztásra kész élelmiszer vásárlására is elkölteni. Az új szabályozás szerint a fogyasztásra kész ételek tekintetében ez már nem lehetséges, ezért sokan ezen utalványok megszűnésére számítottak.
tovább    

Az étkezés

2013-ban az Erzsébet utalvány kedvezményes felső havi határa 5 000 Ft-ról 8 000 Ft-ra emelkedett.
 Munkahelyi étkeztetést korábban csak a munkáltató által üzemeltetett étkezdében lehetett kedvezményesen biztosítani, 2013-tól már csak az a kritérium, hogy a szolgáltatás a munkáltató telephelyén legyen biztosítva.
 Továbbá érdekes fejlemény az is, hogy az új SZJA törvény rendelkezései szerint fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány (az Erzsébet utalvány kivételével) nem lehet egyes meghatározott juttatás, következésképpen nem adható normál adózás mellett (51,17% teherrel).

A biztosítások

2013-tól kockázati biztosításnak minősülnek az olyan személybiztosítások, amelynek nincs lejárati szolgáltatása és visszavásárlási értéke, így kifejezetten az élet-, baleset- és betegségbiztosítások (illetve más néven az egészségbiztosítások). Míg 2012-ben korlátlan mértékben adómentesek voltak ezek a juttatások, 2013-tól már havonta legfeljebb csak a minimálbér 30%-ig adatók.

Sporteseményre vagy kulturális szolgáltatásra szóló belépő

2012-ben legfeljebb évi 50 000 Ft-os értékhatárig adómentesen lehetett biztosítani sportrendezvényre szóló belépőt illetve bérletet. 2013-tól a juttatás felhasználási köre kibővült a kulturális szolgáltatások igénybevételével (múzeum, kiállítás, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadás, közművelődési szolgáltatások).

Önsegélyező pénztár

Az önsegélyező pénztári számlán felhalmozott egyenleg 2013-tól már devizahitel törlesztésre, beiskolázási támogatásra (felsőoktatási tandíj, kollégiumi és albérleti díj), rezsifinanszírozásra (áram, gáz, víz, valamint csatornadíj) is fordítható. Fontos azonban tudni, hogy az ilyen felhasználásoknak szigorú feltételei illetve korlátai vannak.

Továbbra is változatlan

A többi SZJA törvényben nevesített cafeteria juttatás (SZÉP kártya, egészségpénztár, nyugdíjpénztár, helyi közlekedési bérlet, iskolakezdési támogatás és iskolarendszerű képzés) szabályozása nem változott.
A kedvezményes határ felett adott juttatások változatlanul 51,17%-os teherrel, normál módon adóznak.
 Továbbá változatlan módon, a nevesített juttatásokon túl bármely egyéb juttatás beilleszthető a cafeteria rendszerbe 51,17%-os normál mellett, amelyre igaz, hogy valamennyi munkavállaló által megismerhető, belső szabályzat alapján, azonos feltételek szerint biztosítja a munkáltató.


Az alábbi táblázatban foglaljuk össze a 2013 évi cafeteria elemekre vonatkozó főbb szabályokat.

 

Adómentes juttatások
Juttatás neve Adómentes határ Éves/Havi határ?
Kockázati biztosítás:
- élet-
- baleset-
- betegség- vagy egészségbiztosítás

együttesen 29 400 Ft

(a minimálbér 30%-a)

havi
Lakáscélú támogatás 5 millió Ft 5 évente
Sporteseményre és kulturális szolgáltatásra szóló belépő 50 000 Ft éves

 

Kedvezményes adózású juttatások (35,7%-os adó- és járulékteher)
Juttatás neve Kedvezményes határ Éves/Havi határ? Megjegyzés
SZÉP vendéglátás alszámla 150 000 Ft éves Melegétkezésre használható
SZÉP szálláshely alszámla 225 000 Ft éves Szálláshely-szolgáltatásra használható
SZÉP szabadidő alszámla 75 000 Ft éves szabadidő-eltöltésre, rekreációra,
 egészségmegőrzésre használható
Erzsébet utalvány 8 000 Ft havi A MNÜA által kibocsátott utalvány, hideg és melegétkezésre egyaránt használható
Munkahelyi étkeztetés 12 500 Ft havi A munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen használható
Iskolakezdési támogatás

29 400 Ft

(a minimálbér 30%-a)

éves  
Iskolarendszerű képzés támogatása

245 500 Ft

(a minimálbér két és félszerese)

éves  
Önkéntes egészségpénztári és önsegélyező pénztári tagdíj-hozzájárulás

29 400 Ft

(a minimálbér 30%-a)

havi  
Önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulás

49 000 Ft

(a minimálbér fele)

havi  
Helyi közlekedési bérlettérítés a bérlet ára összegéig havi  

 request demo blank request demo

request demo request demo
© 2004 - 2024 Codebase Kft.
Codebase Kft. 1037 Budapest, Bokor utca 15. | Tel.: +36 1 436 7510 | Fax.: +36 1 436 7511 | info@c1c.hu
Oldaltérkép | Adatvédelem